Om os

Om os


Christina og Jonas 

Vi er begge autodidakte som keramikere. Vi er hhv. uddannede som kandidat i sundhedsvidenskab (Christina) og skolelærer (Jonas) og arbejder stadig indenfor vores respektive fag. Vi har gennem mange år arbejdet med keramikken på hobbyplan og har desuden diverse kurser til at understøtte dette, men vores egentlige dygtiggørelse er sket efter vi i 2014 købte et nedlagt landbrug i Hjortshøj, nord for Aarhus og indrettede værksted på gården. I 2019 udvidede vi dette, og i den forbindelse begyndte vi at producere olielamperne og den øvrige keramik mere kommercielt. 

 

’zen-følelse’

Vi har en forkærlighed for den særlige ro, der kræves, for at kunne dreje og skabe i ler. Med et til tider hektisk arbejdsliv, er denne ’zen-følelse’ et afløb for alt det tunge i dagligdagen, og den kringlede vej gennem processen med lerets indledende fleksibilitet og senere låste struktur, udregning af forskellige reaktioner afhængig af lertyper og glasurer er noget vi elsker at nørde i, og taler meget sammen om. Man kan sige at det er en interesse og en kærlighed for materialet, vi dyrker sammen, og med hver vores tilgang, så samarbejdet har en synergistisk effekt hvor 1 + 1 ikke giver 2, men nok nærmere ti eller tyve. Vi elsker samarbejdet og de ofte overraskende, kreative løsninger vi sammen finder vej gennem processen med. 

 

Navnet #ellegårdsspam

Ellegård er vores lille oase midt ude på en stor mark i det Østjyske, lidt nord for Århus ved landsbyen Hjortshøj. Vi indrettede, til at starte med, keramikværksted i køkkenet og senere i lidt større format i en tilstødende lejlighed i huset. Værkstedet er vores frirum hvor kreativiteten løber frit, og der er højt til loftet på alle måder. 


Navnet #ellegårdsspam kommer fra det hashtag på instagram vi brugte og stadig bruger til at samle billeder og historier om vores liv på gården. Vi ville gerne skabe en fælles historie, vi kunne se tilbage på med alle de projekter vi har haft gennem tiden; ombygning, kattekillinger, høns, have, bier, ænder, keramik osv., og som en lidt humoristisk samlebetegnelse kom det til at hedde #ellegårdsspam. Så da vi skulle finde et navn til keramikken, føltes det helt oplagt. Man kan søge hele vores liv på gården frem i billeder på det hashtag, så det samler ligesom det hele. 

 

Inspiration

Naturen, både den i og omkring gården, men også mere generelt er hovedindspiration for vores keramiske udtryk. De runde former, vi altid vender tilbage til, er en hyldest til det cykliske, årstiderne og til hvordan alting finder tilbage til sit udgangspunkt, hvis bare man venter længe nok. 

Farvearbejdet er tillige en hyldest til det naturlige og det rene, og det er meget vigtigt for os at der er balance og ro i det udtryk vi skaber og i særdeles i balancen mellem form og farve. 

 

Teknik

Vores lamper er lavet ud fra to forskellige teknikker; raku og traditionelt stentøj.  

Raku er en gammel japansk brændeteknik som involverer en ret heftig proces hvor lamperne i glasurbrændingen ikke brændes i en traditionel keramikovn, men brændes med en gasbrænder op til 1000 grader i en særlig rakuovn, hvorefter emnerne flyttes mens de er 1000 grader varme til en beholder med savsmuld og til tider andre materialer, som brænder op omkring emnet. Denne proces udvikler en hel del røg og ild, og kuldechokket fra overflytningen fra den varme ovn får glasuren til at krakelere, og soden fra forbrændingen aflejres i emnet som tydelige sorte krakeleringer i overfladen. Det er en afsindig smuk proces hvor ild og røg og heftighed over en time resulterer i de smukkeste, rene, rolige glasurer og vores rakuweekender er et fristed for os begge. Stentøjslamperne er brændt i en traditionel keramikovn under lidt mere ordnede former.


En af vores første olielamper i RAKU er flyttet til Sverige i min mosters fine røde ødegårds sommerhus.

Denne lampe er historisk, Det er den første olielampe vi lavede og skulle vise sig absolut ikke at blive den sidste. Den står på sofabordet i min mosters Pedersne og Findus hus i Brömsebro i Sverige.  

Kontakt


#ellegårdsspam v/Jonas Breivik

Sortemosevej 25a

8530 Hjortshøj


SMS +45 26921571

webshop@ellegaardsspam.dk


CVR: 27542018